Besøg på genbrugspladsen bliver nemmere for håndværkere og andre virksomheder

Foto: Kolding kommune. Kolding Syd Genbrugsplads set fra oven i solskin.
dato

Til oktober bliver det nuværende vej-ind-vej-ud-system erstattet med nummerpladebetaling og en fast pris pr. besøg for de virksomheder, der benytter Kolding Kommunes genbrugspladser.

Køre ind på vægten. Huskede vi nu vejekortet?

Veje bil og trailer. Aflevere affald.

Køre ind på vægten igen. Finde vejekortet frem – hvor blev det af?

Atter veje bil og trailer.

Og så en faktura en måneds tid efter.

Det er den arbejdsgang alle mindre virksomheder skal igennem, når de i dag skal betale for at aflevere erhvervsaffald på Kolding Kommunes genbrugspladser.

Modellen er ikke særlig moderne
Derfor bliver det nuværende vejekort og vægtsystem afløst af scanning af firmabilernes nummerplader til oktober. Det vil gøre et besøg på genbrugspladsen meget mere enkelt – og hurtigt. Tilsvarende systemer bliver også brugt i andre kommuner som for eksempel Esbjerg, Vejle og Odense.

- Det nye system vil gøre en stor forskel for håndværkeren, der lige suser forbi på vej hjem fra fyraften. Gennem årene har der været trælse momenter med vægte, der ikke virkede, og vejekort, der var udløbet.

- Vi ved, at det kun er en mindre gruppe af kommunens virksomheder, der benytter genbrugspladserne, godt seks procent, men brugerne vil få væsentligt bedre vilkår, for systemet er meget mere enkelt og tidssvarende, siger Jakob Ville, formand for udvalget Plan og Teknik i Kolding Kommune.

Det nye scannersystem tjekker selv bilens nummerplade i både CVR- og motorregistret, uanset om det er hvide, gule eller papegøjeplader.

Hvis bilen er købt fri til privatbrug, har brugeren mulighed for at få dispensation for betaling, men ellers bliver der automatisk sendt opkrævninger af sted. Det betyder også, at virksomheden hurtigt modtager sin faktura efter besøg på genbrugspladsen i stedet for, som i dag, at det kan tage flere uger at få afregnet.

Prisen bliver fastsat pr. besøg
Som noget nyt skal virksomhederne til at betale, hver gang de kører ind på genbrugspladserne.

I dag betaler virksomheden en pris pr. kilo affald, den afleverer.

Prisen for hvert besøg vil være den samme, formentlig mellem 150-165 kr. ekskl. moms, uanset om en medarbejder kører ind med en stak papkasser eller afleverer et ton murbrokker.

Sammenlignet med den nuværende løsning vil nummerpladebetaling således gøre det billigere at aflevere større mængder erhvervsaffald ved hvert besøg.

Et overslag viser, at det vil være billigere for erhvervsdrivende at aflevere mere end 200 kilo og dyrere at aflevere mindre end 200 kilo erhvervsaffald pr. besøg. Og den del kan godt betyde, at der vil komme en adfærdsændring. En undersøgelse foretaget på 182 erhvervskunder i efteråret 2020 viste, at 28 procent af virksomhederne, der besøger genbrugspladserne, kun har op til 50 kilo affald med.

-  I praksis vil de små læs være med til at betale for de større læs. Men når prisen ligger fast for alle, kan det fungere som en hjælp til ikke at køre unødvendige småture. Hvis virksomhederne venter med at køre på genbrugspladsen, til der er et større læs, vil det betyde mindre trafik i området og dermed et mindre klimaaftryk. Den tankegang passer godt ind i vores overordnede strategi for kommunen om at sænke CO2-udledningen fra transport, siger Jakob Ville.

Den nye model for aflevering af erhvervsaffald på Kolding Kommunes genbrugspladser træder i kraft 1. oktober 2023.

Fakta: Erhvervskunder på genbrugspladserne

Erhvervskunder, der benytter genbrugspladserne, er fx:

  • Håndværksvirksomheder indenfor bygge og anlæg
  • Boligforeninger
  • Kommunens arbejdspladser
  • Gartnere
  • Mindre detailbutikker

Det er langt fra alle kommunens virksomheder, der gør brug af genbrugspladserne: Redux – Affald og Genbrug skønner, at ud af kommunens godt 6.800 virksomheder er det kun 4.000 af dem, der producerer affald. Heraf har 241 virksomheder et vejekort til genbrugspladserne, hvilket svarer til seks procent eller godt hver 20. virksomhed.

De fleste virksomheder laver selv en aftale med en godkendt, privat indsamler om at få hentet de forskellige typer af affald, der bliver genereret af både personale og produktion.

Erhvervskunder må kun køre på genbrugspladsen med et køretøj, der max vejer 3.500 kilo (plus evt. monteret trailer), og de må max aflevere 200 kilo farligt affald om året. Ved større mængder skal der aftales afhentning med en privat indsamler.

Se mere på siderne om erhvervsaffald.


https://www.kolding.dk/om-kommunen/nyhedsarkiv/besog-pa-genbrugspladsen-bliver-nemmere-for-handvaerkere-og-andre-virksomheder/
Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.