Flere redekasser til mursejleren skal vende tilbagegang i Kolding

Foto: Kolding kommune. Brandbil med lift
dato

Byfuglen mursejleren er en bemærkelsesværdig fugl. Den er altid i luften, hvor den spiser, drikker, sover og parrer sig. Kun når mursejleren lægger æg og udruger dem, har den fast grund under fødderne. Men desværre er mursejleren også en truet fugleart, der er kommet på Danmarks såkaldte rødliste over arter, der risikerer at uddø, hvis vi ikke gør en ekstra indsats for at bevare den.

Den ekstra indsats har Kolding Kommune netop igangsat. Ambitionen er at opsætte omkring 150 nye redekasser på kommunale bygninger. De fire første kasser blev tirsdag sat op på Aalykkeskolen med hjælp fra TrekantBrand og Falck, der i forvejen skulle holde en øvelse, hvor der skulle bruges en lift.

Umiddelbart kræver det nemlig en lift, en stor stige eller et stillads at sætte en redekasse op, da mursejleren foretrækker redekasser, der placeres under et tagudhæng i mindst 1. sals højde.

Skov- og landskabsingeniør Anne-Birgitte Hallas fra By- og Udviklingsforvaltningen står, sammen med kolleger, i spidsen for Kolding Kommunes mursejler-aktion, og hun er glad for, at det første skridt for at bevare mursejlerne i Kolding er taget.

- Det her er en indsats, hvor det kommer til at tage et pænt stykke tid, før de kommunale ambitioner bliver indfriet. Kasserne kommer nemlig op i takt med, at der er i allerede er rekvireret et stillads eller en lift til renoveringsarbejde eller lignende på de bygninger, hvor redekasserne skal op.

- Men nu er vi i gang og det er vigtigt, hvis vi skal vende den negative udvikling for den truede fugl, understreger Anne-Birgitte Hallas, der også fortæller, at man ikke behøver at bekymre sig om fugleklatter, hvis mursejleren flytter ind. Den er nemlig en meget renlig fugl i modsætning til bysvalen, der godt kan svine på murværket, der hvor den har rede. En mursejler æder ungernes fugleklatter og rydder på den måde altid pænt op efter sig.

Efterlyser samarbejdspartnere til mursejler-indsatsen
Jørn Chemnitz, formand for udvalget Natur, Miljø og Klima, er glad for den nye, kommunale indsats og forventer, at den kan gøre en stor forskel for mursejlerne i Kolding kommune. Men han understreger samtidig, at der skal mindst det dobbelte antal redekasser op, hvis bestanden skal bevares i kommunen. Han appellerer derfor til erhvervslivet og private om at give en hjælpende hånd til mursejlerne.

- Vi bruger et pænt beløb af vores penge i bynaturpuljen til at indkøbe redekasser for, men de midler rækker ikke til at dække hele behovet. Vi håber derfor, at virksomheder, der har bygninger i mindst 1. sals højde, kunne have lyst til at sætte en eller flere redekasser op. Det kunne også være fantastisk, hvis der er boligforeninger og private husejere, der kunne have lyst til at hænge redekasser op på deres hus. Med fælles hjælp tror jeg på, at vi med tiden nok skal nå målet om 300 redekasser, fortæller Jørn Chemnitz.

Er man interesseret i at sætte redekasser op til mursejleren, kan man kontakte Anne-Birgitte Hallas og hendes kolleger på bynatur@kolding.dk De kommer gerne med råd og vejledning omkring krav til redekasse og ophængning.

Anne-Birgitte Hallas håber også, man giver et praj på mailen, hvis man sætter en redekasse op til mursejleren. Så markerer Kommunen indsatsen på et biodiversitetskort for på den måde at kunne følge udviklingen.

Fakta om mursejleren
Mursejleren er en meget speciel fugl, der for mange er lyden af sommer. Dens hvinende skrig høres fra mursejlerflokken, når den suser omkring boligblokkene i sommeraftenen.
• Mursejleren er en trækfugl, der overvintrer i Afrika syd for ækvator og ankommer til Danmark i maj.
• En mursejler flyver i snit 438.000 km om året – dette svarer til 11 gange omkring jorden.
• Mursejleren yngler i maj til juni, lægger kun 2-3 æg og får kun et kuld unger om året.
• Mursejleren er fredet og er på Danmarks rødliste over truede arter.
• Mursejleren sover, spiser og parrer sig i luften. Den lander kun for at yngle.
• En mursejler æder 10.000 insekter og smådyr, den kan fange i luften.
• Hvis et mursejlerpar mister deres redeplads, yngler de aldrig igen.

Læs mere om mursejlerne på Dansk Ornitologisk Forenings hjemmeside, hvor der også er vejledning til, hvordan du selv bygger en redekasse.


https://www.kolding.dk/om-kommunen/nyhedsarkiv/flere-redekasser-til-mursejleren-skal-vende-tilbagegang-i-kolding/
Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.