Kom og dyk ned i Jordens 4,6 milliarder år lange klimahistorie, når Munkensdam Gymnasium åbner dørene for et spændende foredrag. Tirsdag den 1. oktober 2024 kl. 19:00 kan du blive klogere på, hvordan drivhuseffekten og pladetektonik har formet vores planet gennem tiden.
Jordens klimaforandringer gennem tiden
Igennem Jordens 4,6 milliarder års historie har klimaet ændret sig mange gange - fra isdækkede perioder til globale hedebølger med skove og krokodille-lignende dyr i Arktis. Variationer i drivhuseffekten har spillet en nøglerolle i disse klimaforandringer, men hvad styrede drivhuseffekten før menneskets indflydelse, og hvad kan vi lære af det?
Pladetektonik og kulstofkredsløbets betydning
En af Jordens unikke egenskaber er dens pladetektonik, hvor store tektoniske plader bevæger sig og kan forårsage vulkanudbrud, der tilfører CO2 til atmosfæren. Omvendt kan bjergkædedannelse fjerne CO2 fra atmosfæren ved at binde det i jordlagene. Disse processer har en tydelig indvirkning på vores klima og kulstofkredsløbet, som er essentielt for livet på Jorden.
Menneskets indflydelse og fremtidsperspektiver
Foredraget vil også dykke ned i, hvordan forskere arbejder på at udnytte Jordens geologiske lag til at fjerne CO2 fra atmosfæren. Hør om omdannelsen af CO2 til mineraler og hvad vi kan lære af Jordens lange klimahistorie for at forstå, hvor vi er på vej hen.
Foredraget streames live fra Aarhus Universitet og er en del af serien "Offentlige foredrag i Naturvidenskab", arrangeret af Aarhus Universitet i samarbejde med værter i en række byer og Carlsbergfondet.
Praktisk information
Dato: Tirsdag 1. oktober 2024
Tid: Kl. 19:00
Sted: Munkensdam Gymnasium, Tøndervej 100, 6000 Kolding
Entré: Fri entré
Arrangør: Alle
Læs mere om foredraget, se billeder og læs om evt. pladsreservation her. Følg foredragenes nyhedsbrev eller sociale medier her for bonusmateriale og kommende foredrag.
Vi tager forbehold for, at oplysningerne om begivenheden kan have ændret sig siden, vi skrev artiklen. Tjek seneste opdateringer her
Foredrag om Jordens klimahistorie på Munkensdam Gymnasium
Kilde: Kultunaut