Koldinghus - historien om Jyllands sidste kongeborg

Profilbillede
dato

En kongeborg med 700 år på bagen? Det er ikke hver dag, at man oplever arkitektur, der har prydet det danske land siden 1200-tallet, men ikke desto mindre, kan du netop opleve det, hvis du kommer forbi den Sønderjyske købstadsby Kolding. I denne artikel får du et udpluk af historien om Koldinghus, som blev bygget med det formål, at beskytte det danske grænseland mod ubudne gæster fra Slesvig, men som i dag er et åbent museum, velbesøgt af turister fra både ind- og udland. 

Danmarks værn mod Slesvig-hertugerne 

Ved det første stop på Koldinghus 700 år lange rejse, finder vi Koldinghus’ virke som middelalderborg i 1200-tallet. Det var den danske konge Erik Glipping der anlagde Koldinghus i 1268. 20 år senere blev han brutalt myrdet af ukendte gerningsmænd - men inden da nåede han at anlægge Koldinghus som et beskyttende værn af kongerigets sydgrænse. Værnet skulle beskytte os mod Slesvig-hertugerne som på daværende tidspunkt, havde det, som vi i dag ville betegne som en ‘ret truende adfærd’, og samtidige var de fjendtlige over for Erik Glipping. Cirka 100 år senere, i middelaldernes varme kerne, fik Koldinghus igen en central rolle, og var på daværende tidspunkt en af Danmarks største og vigtigste borge. 

Selvom man ved, at Koldinghus var en meget vigtig instans i Sønderjylland og for det danske kongerige fra 1200-tallet, har man sværere ved at konkretisere hvad der egentlig foregik bag borgens tunge porte. Arkæologiske undersøgelser af borgen viser, at borgen netop har været et mødested for møderne mellem kongen og det slesvig holstenske ridderskab. Derudover skulle dele af borgen have huset en fæstning. 

Det prægtige kongeresidens 

i 1536 besteg Christian 3. Den danske trone efter en voldsom og blodig borgerkrig. Krigen blev kaldt Grevens Fejde og var starten på den danske reformation. 

Da den værste spektakel igen havde lagt sig, tog Christian 3. beslutningen om, at han og dronningen fortjente en ordentlig portion luksus, og de gik derfor fluks i gang med at renovere Koldinghus - så det kunne blive deres residens. Koldinghus blev forvandlet til et sandt slot, og da Christian døde på Koldinghus nytårsdag i 1559, blev slottet enkebolig for Dronning Dorothea i 12 år. Senere overgik slottet til Frederik 4., men han var efter sigende kun forbi slottet, når han var i Jylland, mens hans primære base var på Sjælland. i 1711 flyttede Frederik 4. dog midlertidigt ind på Koldinghus, da der var en voldsom pest i København og alle der kunne flygtede til Jylland, for at komme i dækning for pesten. 


‘Borgen brænder’!

Tager vi et skridt frem i historien, rammer vi det store europæiske opgør, Napoleonskrigene i 1807. Danmark havde så vidt muligt prøvet at holde sig ude af krigen, men alligevel blev vi hurtigt snøret ind i krigens spindelvæv. Det var netop i 1807 at englænderne overfaldt København og bortførte den danske flåde. Danskernes ønske var, at alliere sig med Frankrig, hvorfor den franske kejser Napoelon 1. sendte 30.000 franske og spanske soldater til Danmark. Formålet med spetaklet var, at fastholde Danmark i alliancen, og at hjælpe med et felttog mod Serie for at genvinde nogle af de svenske provinser, som man havde tabt i tidligere slag. Men sådan skulle det ikke gå, for de franske og spanske soldater nåede ikke engang til Jylland, før der var et oprør i Frankrig, så de måtte vende skuden og skynde sig hjemad. 

Mens Napoleonskrigene stadig var på deres højeste, udbrød der brand på Koldinghus. I starten så man det ikke som andet end blot et ildsted, hvor man havde mistet kontrollen, og inden man havde taget stik af situationens alvor, havde brænden sat sig, og var aldeles svær at få under kontrol. Efter blot et par dage var Koldinghus efterladt som en ruin. 

Der var ingen der rigtig brændte for, at bygge slottet op igen - nu havde det afstået sin tid som både middelalderborg og kongeresidens. Det var derfor først da museet på Koldinghus blev stiftet i 1890, at man for alvor begyndte at genopbygge de efterladte ruiner. 

Koldinghus i dag 

Det var arkitekterne Inger og Johannes Exner, der stod for restaureringen af Koldinghus. Koldinghus kan nu besøges som museum, og besøger du museet kommer du med på en historisk rejse, der beskriver hele Koldinghus’ historie gennem alle årene. Ruinen er museets største og mest attraktive udstilling, men foruden ruinen er kan du i kælderen i syd- og øst fløjene opleve konstruktioner af laminerede træsøjler, der bærer tag og etageadskillelser. 

Kilde: Redaktionen