Et skatkammer med genbrug på vej til virksomheder og butikker i Kolding

Profilbillede
dato

Fra efteråret 2023 kan erhvervslivet i Kolding Kommune få del i meget mere genbrug. Som noget nyt vil kommunen indsamle ting, der virker, fra alle fem genbrugspladser. Virksomheder og humanitære organisationer kan efterfølgende plukke effekterne kvit og frit og bruge eller sælge dem i deres forretning.

En god stol. Store plantekrukker. En hel papkasse med bøger. Eller hvad med noget legetøj til børn eller børnebørn?

Det er blot et lille udpluk af velfungerende genstande, der dagligt indleveres på Kolding Kommunes fem genbrugspladser.

Men så mange gode ting, der virker, behøver ikke at ende som affald.

Derfor har Kolding Kommune de seneste år kørt flere småforsøg, der har haft til hensigt at få endnu mere genbrug i kredsløb igen. Forsøgene har desværre ikke fået så meget luft under vingerne, som kommunen har håbet på, og ud af 80.000 ton affald indsamlet i 2021, var det kun én procent, der røg tilbage i kredsløbet og blev brugt igen.

"Når vi ser på andre kommuner, fx Aabenraa, Næstved og Odense, har de stor succes med at give nyt liv til ting fra genbrugspladserne. Det fungerer hos dem, fordi de inspirerer til genbrug, sætter tingene pænt op og tager en smule penge for deres arbejde."

"Derfor har vi kigget dem grundigt over skulderen, og fra efteråret samler vi alle vores kommunale forsøg med mere genbrug under en fælles paraply," siger Jakob Ville, udvalgsformand for Plan og Teknik i Kolding Kommune.

Genbrug til glæde for mange flere erhvervsdrivende

Paraplyen vil så at sige blive slået op over en hal ved Kolding Nord Genbrugsplads, hvor ting indsamlet fra genbrugspladserne vil blive stillet op på et fælleslager.

"Tanken er, at erhvervslivet og byens butikker kan bruge fælleslageret som et stort tag-selv-bord af genbrug og materialer. Det kan være genbrugsbutikken, som henter vaser og brugte møbler, de sætter i stand, eller en designer, som kan sætte lampeskærme sammen på nye måder."

"Det nye her er, at vi åbner mængderne af genbrug op for en meget større gruppe af lokale virksomheder, end vi har gjort hidtil. Og det er nødvendigt, hvis vi skal have flere til at tænke i at drive forretning med genbrugsmaterialer i stedet for at udvinde nye mineraler og metaller fra jorden," siger Jakob Ville.

Genbrugsbutikker slipper for bøvl med at tømme container

Til forskel fra i dag, hvor nogle genbrugsbutikker selv har stået for at tømme såkaldte loppecontainere på genbrugspladserne, vil kommunen stå for at indsamle alt genbrug, sortere og stille ting på hylder.

"Genbrugsbutikkerne, både de humanitære og private af slagsen, kan også plukke varer til deres butikker, og de slipper for bøvlet med at rydde op i en hel container. De ting, de private aktører ikke tager med, vil så komme borgerne til gode."

"De kan handle genbrugsting fra den anden ende af hallen. Det er en model, Zirkel i Odense kører med, og den har fungeret supergodt de seneste år, så jeg er sikker på, at modellen også kan fungere i Kolding. For der er så store mængder af gode, kasserede genstande, at der er nok til alle," siger Jakob Ville.

Modellen for mere genbrug fra genbrugspladserne vil løbende blive evalueret. Hele tanken med projektet er, at affaldet bliver set som ressourcer, der kan bruges nok engang. Så det er vigtigt, at den nye model kommer til at flytte større mængder genbrug tilbage i omløb igen.

Kommunens afdeling Redux – Affald og Genbrug har regnet på affaldsmængderne, og her lyder vurderingen, at 750-1.500 ton genbrug kan omsættes hvert år. Det er tre gange så meget, som de seneste år.

"Når så meget genbrug kan komme tilbage til både erhvervsliv og borgere, er det både godt for forretningen i det lokale erhvervsliv, for borgerne, der vil have endnu bedre vilkår for at vælge genbrug, og især for miljøet, fordi vi altid sparer på jordens ressourcer, når vi køber brugt i stedet for nyt," siger Jakob Ville.

Fakta

  1. Den nye ordning for mere genbrug i Kolding Kommune vil begynde i oktober 2023.

  2. Ordningen udspringer af et lovkrav fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet om, at alle kommuner skal etablere genbrugsområder på kommunale genbrugspladser og udbyde de indsamlede genstande gratis til private aktører, LOV nr 898 af 21/06/2022 Kap 7.

  3. Som en del af den nye ordning vil nuværende forsøgsordninger ophøre 30. juni i år: Det betyder, at genbrugsbutikken Genbrugskongen lukker, og fra samme dato vil det heller ikke længere være tilladt at tage ting med hjem fra containerne på Kolding Nord Genbrugsplads.

  4. Byens genbrugsbutikker bliver kontaktet i løbet af foråret.
Kilde: Kolding Kommune
Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.