Klimahjælp: Giv dine gamle mursten videre til nybyggeri

Profilbillede
dato

Har du en stak gamle mursten fra en husrenovering? Så kan du hjælpe klimaet ved at give dem videre, istedet for at smide dem ud. 

Når vi bygger nyt, udledes der store mængder CO2. På verdensplan er det 39% af al energirelateret CO2-udledning, som kommer direkte eller indirekte fra byggeri. Det viser en undersøgelse fra FN´s Miljøorganisation fra 2017. 

Energien bruges f.eks., når vi flytter ind i bygninger, og begynder at bruge dem. Og så bruges der også masser af energi, når alle de nye byggematerialer skal fremstilles. 

I Kolding Kommune vil man gerne spare mere CO2, og derfor opfordres du til at aflevere dine gamle mursten på Kolding Nord Genbrugsplads, så kan de kan blive brugt i nybyggeri. Det sker i et samarbejde med Gamle Mursten ApS.

De gamle mursten er nemlig gedigent håndværk, siger direktør Claus Juul Nielsen fra Gamle Mursten: 

“Materialerne fra mursten er vildt gode, fordi de er så ensartede. Derfor kan gamle mursten holde i 200 år, og det er muligt at opbygge en ressourcebank, hvis vi alle samler ind. Hvis først murstene bliver knust, så er skaden sket. Derefter kan de kun genanvendes som vejfyld. Men vi kommer til at mangle de ressourcer rundt omkring, for det koster CO2 at brænde nye mursten. Derfor tror jeg også, at efterspørgslen vil stige i takt med, at vi gerne vil undgå at udlede CO2, som vi gør, når vi brænder nye sten. For de gamle mursten er tilgængelige i store mængder."

Ifølge et Facebook-opslag fra Kolding Kommune, er der mulighed for genbruge 47,3 millioner mursten om året i Danmark. Det svarer til en stor C02-besparelse på 22.500 tons.

Kilde: Redaktionen